V rámci Európskeho týždňa mobility dnes otvorili Metodovu ulicu

16.09.2009 Prešov

Prešov 16. septembra (TASR) – Slávnostným otvorením zrekonštruovanej časti Metodovej ulice, ktorá bude súčasťou pešej zóny, sa dnes v Prešove začal Európsky týždeň mobility (ETM).
Projekt obnovy ulíc Svätoplukova a Metodova, ktorý v rozpočtovom náklade 663.179 eur (19,98 milióna Sk) financovala radnica, sa začal realizovať v júni 2008. Na jar tohto roka skolaudovali Svätoplukovu a dnes odovzdali do užívania opravenú Metodovu ulicu.
V rámci programu ETM, ktorý potrvá do 22. septembra, pripravilo mesto pre školy i verejnosť sériu športových a zábavných podujatí. Ich dominantnou myšlienkou je presadzovanie ekologických foriem prepravy. Netradičnými výzvami ako „Nechajme autá oddychovať“, „Do mesta inak“ či „Cestujte MHD“ chce radnica občanov motivovať, aby v záujme zlepšenia životného prostredia aspoň jeden deň nevyužívali osobné autá a cestovali hromadnou dopravou, bicyklom, na kolobežke, kolieskových korčuliach alebo peši.
Počas celého týždňa bude prebiehať súťaž, do ktorej sa môže zapojiť každý, kto absolvuje aspoň jednu cestu MHD. Stačí, ak jednorazový cestovný lístok s menom a kontaktom vhodí do zberných schránok umiestnených v budovách MsÚ na Hlavnej a Jarkovej ulici a bude zaradený do žrebovania o predplatné časové lístky. Ďalšou celotýždňovou aktivitou bude súťaž o výtvarný návrh nového loga ETM, ktoré chce mesto v rámci propagácie používať od budúceho roka. Okrem toho sa na dopravnom ihrisku budú konať kurzy dopravnej výchovy pre školákov pod patronátom mestskej polície.
Ako dnes uviedla pre TASR hovorkyňa radnice Katarína Pirohová, najlákavejšie ceny sú pripravené pre výhercu súťaže „Do mesta inak“. Tá sa uskutoční v piatok 18. septembra v centre mesta. Ide o prehliadku originálnych vlastnoručne vyrobených ekologických dopravných prostriedkov.
Program ETM bude pokračovať aj cez víkend. V sobotu sa o 15.00 h uskutoční propagačná jazda na novootvorenej cyklotrase Bikoš. Súčasťou programu bude aj nedeľný \"Primátorský výstup na Stráž\" v réžii Klubu slovenských turistov. Posledný deň Európskeho týždňa mobility, 22. september, sa ponesie v duchu „Dňa bez áut“, a počas neho budú môcť Prešovčania cestovať na všetkých trasách liniek MHD zdarma. V tento deň budú z dôvodu konania školských športových podujatí, v čase od 8.00 do 13.00 h, uzavreté ulice Pod Šalgovíkom, Jána Pavla II. a Pod Kamennou baňou.
 

Vyberte región